Blog

Povodom odluke UN-a o uklanjanju Cannabisa sa sa liste opojnih droga, Alpha Concept daje popust na određene proizvode do kraja mjeseca!

U srijedu, 2.12.20., Komisija Ujedinjenih naroda za opojne droge (CND) prihvatila je preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za uklanjanje kanabisa i smole kanabisa s Priloga IV Jedinstvene konvencije o opojnim drogama iz 1961. godine.

Istorijsko glasanje u Beču imaće dalekosežne posljedice na globalnu industriju medicinskog kanabisa, u rasponu od regulatornog nadzora do znanstvenih istraživanja biljke i njezine upotrebe kao lijeka.

Nestrpljivo iščekivano odobrenja Preporuke 5.1 imalo je tanku većinu za, sa 27 glasova za, jednim suzdržanim i 25 glasova protiv. CND – glavno tijelo za donošenje politike o drogama u okviru Ujedinjenih naroda – odbilo je svih pet preostalih preporuka.

Prolaz Preporuke 5.1 ima široko simboličko značenje za medicinski kanabis, jer bi mogao pomoći u jačanju napora u legalizaciji medicinskog kanabisa širom svijeta sada kada CND priznaje medicinsku korisnost.

Republika Hrvatska u velikoj mjeri prati raspored UN-a u zakonodavstvu. Slijedom toga, zemlja je znatno zaostala da uskoči na voz sa ostalim državama koje ovu dragocjenu biljku – kanabis, marihuanu ili zovite kako god želite liberalziraju, poštuju i daju na uživanje. Ovakav razvoj događaja definitivno će ukloniti prepreke korištenju kanabisa u industrijske, medicinske i istraživačke svrhe.

Glasovanje će nas potaknuti da preispitamo kako je kanabis klasificiran na našim nacionalnim popisima opojnih droga, otvarajući put za više ulaganja i istraživanja medicinske i industrijske konoplje i njenih različitih namjena.

Iako taj potez ne oslobađa kanabis potpuno od ugovorne kontrole, to je gigantski korak ka normalizaciji kanabisa u medicini i industrijskoj primjeni.

Bile su potrebne godine napora da se kanabis ukloni s Priloga IV.

Droge u Prilogu IV ugovora iz 1961. – gdje je do danas kanabis sjedio uz heroin – podskup su onih koji su već u Prilogu I.

Prilog I – koji uključuje fentanil – već zahtijeva najvišu razinu međunarodne kontrole.

Rasporedi međunarodnih konvencija o kontroli droga kategoriziraju lijekove s obzirom na njihovu medicinsku korisnost naspram moguće štete koju bi mogli prouzročiti.

Samo 53 trenutne države članice CND-a imale su priliku glasati, ali ova se odluka odnosi na sve potpisnice međunarodnih konvencija o kontroli droga.

Tim povodom, Alpha Concept svojim kupcima pruža popuste na određene proizvode do kraja mjeseca, tj. 31.12.20. Posjetite naš shop i naručite svoj proizvod odmah.

Komentariši